Cünüp iken ilk önce hangi abdest alınır?
Cünüp iken abdest almak caiz değildir. Cünüp olan bir kimsenin abdest alması, namaz kılması ve diğer ibadetleri yapması mekruhtur. Cünüplük halinin giderilmesinden önce gusül (temizlik) yapılmalıdır. Gusülden sonra normal abdest alınabilir, namaz kılınabilir ve diğer ibadetler yapılabilir.
Gusül abdesti alırken normal abdest almak şart mı?
Gusül sırasında normal abdest de alınır. Çünkü Gusül sırasında normal abdestte yapılanların aynısının yapıldığı bir bölüm vardır. Ayrıca Gusül abdestinde Müslümanların vücudunun tüm kısımları yıkanır, böylece geride iğne kalmaz, bu da Gusül’ün normal abdestin yerini almasını açıklar.
Gusül abdesti olmadan normal abdest alınır mı?
Cünüp bir kimse su veya yıkanacak uygun bir yer bulamazsa ne yapmalıdır? Yıkanacak su bulamayan veya soğukta abdest alırsa hastalanacağını düşünen veya gusül alacak uygun bir yer bulamayan necis bir kimse, namazını teyemmüm ederek kılar.
Normal abdest alınca cünüplük gider mi?
Cünüplük guslü abdest yerine geçer mi? Cevap: Eğer bir kimse şefaatle yıkanırsa, bu abdest abdest yerine geçer. Çünkü Yüce Allah şöyle buyurmuştur: “Eğer yakınlık halinde iseniz, kendinizi temizleyin.” Bu durumda gusülden sonra abdesti tekrar almak zorunlu değildir.
İlk önce gusül mü alınır normal abdest mi?
Gusül abdesti de kapsadığından, abdesti bozacak bir durum olmadıkça daha sonra abdest almaya gerek yoktur. Zira Hz. Aişe, Resûlullah’ın (s.a.s.) gusülden sonra abdest almadığını rivayet etmiştir (Ebû Dâvûd, 96 [250]; Tirmizî, Tahâret, 79 [107]).
Gusül abdesti öncesi normal abdeste gerek var mı?
Eğer gusül sırasında ibadetlerimiz sorunluysa, önce bedenimizi temizleyip sonra normal abdest almamız daha iyi olur diye düşünüyorum. Örneğin, gusül alamıyorsak, namaz kılamıyorsak, Kuran okuyamıyorsak veya normal iş yapmak uygun değilse, önce bedenimizi temizleyip sonra gusül alırız. En azından ben öyle hissediyorum.
Gusül abdesti alamıyorum normal abdest alınır mı?
Teyemmüm, bazı durumlarda abdest ve guslün yerini alan istisnai bir uygulamadır ve yalnızca belirli bir mazeret olduğunda yapılabilir. Abdest ve gusül için su yoksa veya kullanmanın bir yolu yoksa, her ikisini de yerine koymak için teyemmüm yapılır.
Gusül abdestinde sıra önemli mi?
Âlimlerin çoğunluğuna göre, gusülle birlikte abdest alınırsa, uzuvların yıkanma sırası zorunlu değildir.
Düşünerek gelen zevk suyu gusül gerektirir mi?
Kadının şaka yaparken veya şehvetli düşüncelere daldığı sırada kendisinden gelen ıslaklık temizdir, gusül gerektirmez ve abdesti bozmaz. Ancak kadından gelen, genellikle şehvetin zirvesindeyken, iddia edilen boşalmaya kadar gelen ve ayrıca elbiseye bulaşan sıvı necistir ve cinsel ilişkiyi tetikler.
Duş almak gusül yerine geçer mi?
Duş almak, ancak doğru ve bilinçli bir şekilde yapılırsa gusül sayılır. 11 Mayıs 2021Duş almak, ancak doğru ve bilinçli bir şekilde yapılırsa gusül sayılır.
1 gün cünüp kalırsak ne olur?
Peygamber (s.a.s.), mü’minin necis olmakla (maddi olarak kirli) olmayacağını bildirmiştir (Buhârî, Gusûl, 23 [283]; Müslim, Hafız, 116 [372]). Ancak necis bir kimsenin yıkanmayı geciktirerek namazını kaçırması haram, elini ve ağzını yıkamadan yemek ve içmek mekruhtur.
Peygamber efendimiz nasıl gusül abdesti alırdı?
Ellerini yıkar, vücudunu her türlü pislikten/maddi kirden temizler ve avret yerlerini yıkar. Sonra sağ eliyle ağzını üç kez suyla iyice çalkalar, sonra burnuna üç kez su çekerek temizler ve abdestini abdest gibi tamamlar. Sonra vücudunun her yerini iyice yıkar.
Eşim üstüme boşaldı gusül gerekir mi?
Allah Resulü, “Evet!” buyurdu. Eğer ıslaklık görürse, buyurdu.” (Ebû Dâvûd, Tahâret, 93 [237]; Nesâî, Tahâret, 131 [196]; bk. Müslim, Hayız, 32-33 [313-314]). Bundan dolayı kadınlar da, erkekler gibi, felçten sonra iç çamaşırlarında ıslaklık görürlerse abdest almaları gerekir.
2 gün cünüp kalmak günah mı?
Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.s.), bir müminin necis olmakla (maddi olarak) necis olmayacağını bildirmiştir (Buhari, Gusül, 23). Ancak, cünüp bir kimsenin namazını tamamlamak için yıkanmayı geciktirmesinin haram olduğu belirlenmiştir. El ve ağız yıkanmadan yemek ve içmek mekruh sayılmıştır.
Gusül abdesti almadan önce ne yapılır?
Abdest ve gusle başlarken niyet etmek ve Bismillah demek sünnettir (Merghinani, el-Hidâye, 1/15-17). Bu bakımdan niyet edilmeden ve Bismillah okunmadan yapılan abdest ve gusül sahihtir. Ancak abdest ve gusülden önce Bismillah’ı ve niyeti unutmak sünnetin sevabının geri alınmasına sebep olur.
Cünüp olduktan sonra hangi abdest alınır?
Gusül ne zaman gereklidir ve sünnete uygun olarak gusül nasıl yapılır? Gusül; ağız ve burun dâhil tüm vücudun yıkanmasını içeren, pislik, adet ve lohusalık gibi yasal kirlilikleri gidermeyi amaçlayan özel bir temizliktir.
Gusül abdestinde sıra önemli mi?
Âlimlerin çoğunluğuna göre, gusülle birlikte abdest alınırsa, uzuvların yıkanma sırası zorunlu değildir.
Cünüp iken normal abdest alıp namaz kılınır mı?
Bu nedenle, bir kimse abdestsiz veya yıkanmadan (cünüp ise) bilerek veya unutarak bir namaz kılarsa, namazı batıldır ve namazını yeniden kılması gerekir. Ayrıca, eğer bilerek abdestsiz veya yıkanmadan (cünüp ise) namaz kılarsa, büyük günah işlemiş olur.
Düşünerek gelen zevk suyu gusül gerektirir mi?
Kadının şaka yaparken veya şehvetli düşüncelere daldığı sırada kendisinden gelen ıslaklık temizdir, gusül gerektirmez ve abdesti bozmaz. Ancak kadından gelen, genellikle şehvetin zirvesindeyken, iddia edilen boşalmaya kadar gelen ve ayrıca elbiseye bulaşan sıvı necistir ve cinsel ilişkiyi tetikler.