İçeriğe geç

Karar Aşamasında Ne Demek

Dosyanın son aşaması karar verildi ne demek?

Bir davada kesin karar verildiğinde, yasal süreç, yani temyiz veya istinaf prosedürü başlar. Karara itiraz edilirse veya kesin bir karar değilse, karar uygulanabilir. Karar verilen bir dosya kesin bir dosyadır.

Danıştayda karar aşaması ne kadar sürer?

Madde 19 – (Değişik birinci cümle: -4001/9 md.) Duruşmadan sonra en geç onbeş gün içinde karar verilir. Ara karar verildiği takdirde, bu kararın uygulanmasından sonra dosyalar öncelikle incelenir.

Dava dosyasının aşamaları nelerdir?

Süreç aşamaları; dilekçe aşaması, ön inceleme aşaması, soruşturma aşaması, sözlü duruşma aşaması ve karar aşaması olarak incelenmektedir.

Davanın son aşaması ne demek?

Kararlar: Davayı esastan karara bağlayan ve taraflar arasındaki uyuşmazlığı sona erdiren nihai karardır.

Karar aşaması ne demek?

Karar aşaması, ilk derece mahkemelerinde yargılamanın son aşaması olup, bu aşamada mahkeme davayı kapatan bir karar verir.

Karara çıkan dosya ne zaman sonuçlanır?

Karar verilen dava kapandığı için gerekçeli karar düzenleme süreci başlar. Gerekçeli karar düzenleme süresi ceza mahkemelerinde 15 gün, hukuk mahkemelerinde ise 1 aydır.

Karar ne kadar sürede kesinleşir?

Gerekçeli kararın kendilerine tebliğinden itibaren taraflar, karara karşı iki (2) haftalık süre içinde itiraz edebilirler; bu itiraza, kararın kesinleştiğine dair bir dosya da eklenir.

Danıştay kararı ne zaman tebliğ edilir?

Ancak Danıştay yetkili dairesinin onama kararları dosyayla birlikte kararı veren ilk derece mahkemesine gönderilir ve kararın bir örneği bölge idare mahkemesine gönderilir. Bu kararlar dosyanın kendisine ulaştığı tarihten itibaren yedi gün içinde taraflara tebliğ edilir.

Danıştay karar sonucu onama ne demek?

7.1 Onay kararı Danıştay, yaptığı inceleme sonucunda kararın hukuka uygun olduğuna karar verirse, itirazın reddine karar verir. Bu kararla, idare mahkemesinin kararı kesin ve bağlayıcı hale gelir.

Karar duruşması nasıl anlaşılır?

Tarafların mahkeme tarafından son kez dinlendiği karar duruşması olarak tanımlanan aşama, kararın verildiği aşamadır. Savcılık bu aşamada görüşünü sunar. Bu aşamada savunmanın ifadeleri de toplanır ve mahkeme tarafları dinleyerek nihai karar görüşmesine geçer.

Bir dava en fazla kaç yıl sürer?

Suçu işledikleri tarihte 18 yaşını doldurmuş olan kişiler için zamanaşımı süresi: 5 yıl veya daha az hapis cezası veya para cezası gerektiren suçlar için 10 yıl. 5 yıldan fazla ve 20 yıldan az hapis cezası gerektiren suçlar için; 20 yıl. Yirmi yıl veya daha fazla hapis cezası gerektiren suçlar için; 24 yıl.

Dava dosyasının kararını nereden öğrenebilirim?

Belirttiğiniz konu ile ilgili bilgiye Adalet Bakanlığı’nın www..tr adresindeki e-Hizmetler bölümünde yer alan Dava Dosyası Sorgulama servisinden ulaşabilirsiniz.

Davanın bittiği nasıl anlaşılır?

Kişi kendisine dava açıldığını düşünüyorsa, kimlik numarası ve e-devlet şifresini kullanarak Adalet Bakanlığı’nın “Dosya Bilgileri” servisine erişebilecek. Vatandaşlar e-devlet üzerinden; dosyanın içeriğini, dosyanın açılış tarihini, duruşma tarihini ve dosyadaki tarafın rolünü öğrenebilecek.

Mahkeme kararı ne zaman sonuçlanır?

Ceza mahkemesinde görülen davalarda, gerekçeli kararın hükmün açıklanmasından itibaren 15 gün içinde hazırlanması gerekir. Hukuk mahkemelerinin yetki alanına giren davalarda gerekçeli kararın hazırlanması için son tarih bir aydır. Bu son tarih, idari ve mali mahkemeler tarafından da bir ay olarak belirlenir.

Davanın kabul hangi aşamada yapılır?

Davanın kabulü, davalının davacının başvurusunun sonucunu kısmen veya tamamen kabul etmesi anlamına gelir. Davanın kabulü yalnızca tarafların serbestçe elden çıkarabilecekleri davaları etkiler. Feragat ve davanın kabulü, hüküm kesinleşene kadar herhangi bir zamanda gerçekleşebilir.

Mahkemede karar verildikten sonra ne olur?

Ceza mahkemelerinde gerekçeli karar, kayıt altına alındıktan hemen sonra taraflara tebliğ edilir. Hukuk mahkemelerinde gerekçeli karar genellikle taraflar talep etmediği sürece tebliğ edilmez.

Dosya durumu karara çıkmış sonucu nasıl öğrenebilirim?

Dava dosyasının detaylarına UYAP Vatandaş Portalı’ndan detaylı bir şekilde ulaşılabilir. Dosya numarasından davanın açıldığı tarihe, dava türünden duruşma günü ve saatine kadar. Dosya durumu kararı verilmişse kararın sonucu da bilinecektir. Avukatlar sonuçları UYAP Avukat Portalı’ndan takip edebilirler.

Karar ne zaman kesinleşir?

Gerekçeli kararın kendilerine tebliğinden itibaren taraflar, karara karşı iki (2) haftalık süre içinde itiraz edebilirler; bu itiraza, kararın kesinleştiğine dair bir dosya da eklenir.

Mahkemede karar verildi ne demek?

Yargılamayı sona erdiren ve hâkimin davadan çekilmesine neden olan kararlara kesin karar denir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Saatlik Escort